zaterdag, juli 20, 2024
Laatste:

  Planten

  BOMEN EN STRUIKEN

  Hier vind je een overzichtslijst van de bomen en struiken die we aangeplant hebben. Klik rechtsonder de lijst op het icoon om het scherm te maximaliseren.

   

  Nu de meeste bomen aangeplant zijn, kunnen we beginnen met de aanleg van een kruidlaag.

  We hebben daarom een aantal “eilandjes” gemaakt en die een naam hebben gegeven. Voor elk eilandje hebben we een lijstje van planten opgesteld die geschikt zijn voor de lokale omstandigheden (droog/nat, zon/schaduw, voedselrijk/arm…). Bovendien hebben we per eilandje planten gekozen die elkaar niet verdringen. Dus woekeraars bij woekeraars en planten die meer zorg vergen bij elkaar.

  Onder de bomen en stuiken valt al behoorlijk wat schaduw. We kunnen dus ook beginnen met het aanplanten van planten die van de lommerte houden.

  Hieronder vind je een link naar fiches waarin we de belangrijkste kenmerken, teeltinformatie en het culinair gebruik van de planten per eilandje beschrijven. Wil je nog meer info? Klik dan één van de vierkantjes op  de fiches aan. Ze verwijzen je door naar websites waar wij de mosterd gehaald hebben.

  Eilandjes in de volle zon of lichte schaduw

  Klik voor de plantenfiches van de verschillende eilandjes op de blauwe titeltjes

  Zuur, zuurder, zuurst                      Een plekje voor zuur minnende planten.

  Een wei vol eetbare blaadjes     Een wei… wintergroen, veel gras… daar overleven enkel vaste planten die jaar in jaar uit hun plaatsje verdedigen. Al zijn er ook een aantal tweejarige planten die hun mannetje weten te staan, zij het misschien met wat hulp van een tuinier.

  Gezellig rond het vuur                   Een ommuurde cirkel, opgehoogd aan de buitenzijde. Bovenaan mediterrane planten die goed tegen de droogte kunnen en in de winter geen natte voeten verdragen. Aan de voet van het muurtje planten die houden van een bodem die altijd mooi vochtig blijft.

  Heuvel bij de gracht                        Een hoop zand, de planten die hier groeien, zijn niet de meest hongerige of dorstige.

  Af en toe natte voeten                  Midden door het terrein loop een gracht, er zijn ook een paar poelen, een thuis voor moerasplanten.

  Bloemen voor siroop                     Hier starten we met een combinatie van vaste planten, tweejarigen en éénjarigen. De éénjarigen zullen in de loop van de jaren wellicht verdwijnen of naar een andere plaats verhuizen.

  Mooi voor één dag                          Eetbare bloemen die maar één dag bloeien.

  De wilgenhut                                    Klimmers van allerlei slag, allemaal vaste planten.

  Groene delicatesse                        Groene asperges en winterpostelein.

  Gele paraplu’s of parasols            Venkel en pastinaak torenen uit boven ander lekkers

  Veelvraten                                         Welig tierende planten op een voedselrijke bodem.

  Tijd voor thee                                   Hier staan planten die bekend staan als “woekeraars” en andere die zich niet van hun plaats laten verdringen. Een geslaagde combinatie dus.

  Bloemenweide                                 Een bijenbuffet.

  Wortels, bollen en knollen          Vaste planten waarvan we elk jaar een deel van de wortels kunnen oogsten om te eten.

  Een moestuin, maar…                   Hier groeien vooral groenten die wat meer zorg nodig hebben en een paar profiteurs die de vrij gekomen plaatsjes na het oogsten van de groente snel innemen.

  Lekkere distels                                 Een apart hoekje van de moestuin voor een paar planten die ook in een siertuin niet zouden misstaan.

   

  Het zijn niet allemaal zonnekloppers

  In de schaduw van het bos          Her en der verspreid onder de bomen en struiken.